Home Bosna Udaljenost Sarajevo – Banja Luka

Udaljenost Sarajevo – Banja Luka

by Dn82aV47

Udaljenost između mesta Sarajevo i Banja Luka je 190 kilometra.

Vremensko trajanje puta ako idete automobilom je oko 3 sata, dok autobusom putujete pola sata duže.

Od Sarajeva do Banja Luke potrebno je u proseku 14 litara benzina, dok je prosečna dozvoljena brzina 60 kilometara na sat, osim delova sa autoputem.

U zavisnosti da li želite da stignete brže ili udobnije bez puno krivina, imate mogućnost da birate dve do tri razdaljine između onog najkraćeg ali lošijeg puta preko Vlašića ili dobrog, ravnog puta preko Doboja, koji sa druge strane ima više radara i postavljenih kamera, posebno od Zenice.

Najčešće se ide putem kojim se iz Sarajeva uključujete na autoput E73 do Zenice, potom nastavljate pravo do Doboja (Sarajevo-Doboj 147 km), onda skrećete levo ka mestu Stanari putem R 474a, od Stanara ima odvajanje na desno prema Prnjavoru, a put je R474. Od Doboja do Prnjavora se vozite oko 47 km. Odatle se uključujete preko Prnjavora na put sa oznakom M16.1 sve do skretanja za Trn, gde se opet uključujete na jedan mali deo autoputa E661 do Banja Luke (Prnjavor – Banja Luka 52 km). Ovo je najduži put (246 km) ali se najviše koristi.

Najkraći put je od Sarajeva prema Travniku, preko Vlašića i Kneževa. Međutim, ova kilometraža posebno se zimi izbegava.

Postoji i još jedan najređe korišćen put a on je od Sarajeva preko Zenice do Doboja, pa skrenete ka Tesliću potom do Kotor Varoši i Čelinca do Banja Luke (Doboj – Čelinac – Banja Luka 94 km).

You may also like

error: Sadržaj je zaštićen !!